top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıPsikolog Aslıhan Oskanbaş

Çocuğunuzla Bağınızı Güçlendiren Oyunlar

Sağlıklı anne baba ve çocuk bağının oluşmasında anne baba ve çocuğun sosyal etkiletişimi büyük rol oynar. Çocuğumuzla daha bebekken 'ce-e' oyunları oynamaya başlar, basit oyunlar yardımıyla iletişim kurarız. Sesini taklit eder, ayak parmaklarıyla oynar, dizimizde hoplatırız. Günlük hayattaki bu tür etkileşim biçimleri, bebeğin güven, inanç, emniyet, keyif duygularını algılamasını sağlar. Onunla bu tür oyunlar oynadığımızda bizlerle bağ kurup, iletişime geçmeyi öğrenir.


Hayat devam ederken yaşanan problemler (boşanma, taşınma, hastalık, iş...) nedeniyle sıkıntı yaşıyorsanız çocuğunuzla aranızdaki ilişki zarar görebilir. Böyle sıkıntılı zamanlarda doğal olarak sabrınız tükenebildiği için veya ona zaman ayıramadığınız için aranızdaki bağ zayıflayabilir. Bağlanma oyunları, çocuğun zor zamanlarla baş etmesinde iyileştirici unsur olabilir.


Bağlanma oyunlarının, kendine özgü pek çok özelliği vardır.


Nedir?
  • Bağlanma oyunları karşılıklı etkileşim ile çocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendirir.

  • Bağlanma oyunları çoğu kez kahkaha tufanı halinde geçer.

  • Bağlanma oyunlarını çocukta başlatabilir, yetişkin de.

  • Bağlanma Oyunları için özel bir donanıma ihtiyaç yoktur.

  • Her zaman, her yerde oynanabilir.

  • Bağlanma oyunları bilinen, alışık olduğumuz aktivitelerden oluşur. (ce-e oynamak)

Ne değildir?
  • Bağlanma oyunları aşırı hoşgörülü bir disiplin yöntemi değildir.

  • Bağlanma oyunları alaycı değildir.

  • Bağlanma oyunlarında rekabet yoktur.

  • Belirli kurallar yoktur.

Bağlanma Oyunu Örnekleri
  • Yönlendirilmemiş Çocuk Merkezleri Oyunlar: Çocuğun yönlendirdiği oyunlardır. Bir ev uçabilir, kedi konuşabilir. Ebeveyn çocuğun yönlendirmelerine göre oyunu oynar. Çocuğunuzun eline yaratıcılığını teşvik edebilecek malzemeler verin (sanatla ilgili malzemeler, ahşap bloklar...) ve sonra onun oyunu yönlendirmesine izin verin.

  • Saçma Oyunlar: Birlikte bilinçli olarak anlamsız hareketlerin yapıldığı ya da duyguların eğlenceli olarak abartılarak oynandığı oyunlardır. Çocuk pantolonunu giymek yerine kafasına takabilir, anlamsızca şarkılar söyleyebilir.

  • Gücün Çocukta Olduğu Oyunlar: Genellikle hareketli oyunlardır. Bu tür oyunlarda yetişkinler zayıf, korkak, sersem ya da öfkeli görünürler. En tipik örneği, yastık savaşında çocuğunuzun sizi devirmesine izin vermenizdir. Sadece yastıkla size dokunur ve siz de güçsüz numarası yapıp dramatik bir biçimde yere serilirsiniz. Bu oyun türünü genellikle çocuk başlatır.


Kaynak: Aletha Solter - Oyun Oynama sanatı






33 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Covid-19 Günlerinde Psikolojik Dayanıklılık

Hayata bir harita ile gelmiyoruz, insanoğlu hayatın içinde günlük zorluklardan, sevilen birinin ölümü, yaşamı değiştiren bir kaza veya...

Şema Terapi Nedir?

Jeffrey Young tarafından geliştirilmiş olan Şema Terapi modeli, erken dönem yaşantıların, yetişkinlik dönemindeki yansımalarının keşfine...

Kaygı Üzerine

Kaygı bir duygudur ve aslında her duygunun bir işlevi, bir ömrü vardır. Normal düzeydeki bir kaygı kişi için faydalıdır çünkü bu durum...

2 Comments


chat
Dec 20, 2024

Ücretsiz rastgele yetişkin sohbet ve yetişkin chat kesintisiz yeni kişilerle tanışma imkanı sağlar.


Like

chat
Dec 20, 2024

Ücretsiz rastgele gabile sohbet ve gabile chat sorunsuz yeni kişilerle tanışma imkanı sağlar.


Like
bottom of page